Co je

Rooibos

Existuje více druhů rooibosu?

Rooibos není už ani v našem regionu poměrně dlouho žádnou neznámou. Čaj z jižní Afriky (ale zase ne tak docela čaj) se stal oblíbeným nápojem doplněný mlékem a medem. To je mimochodem populární způsob přípravy i v původním kraji. Méně rozšířenou informací je ale existence (a přítomnost) více druhů tohoto čaje. A není to jen o několika chutích klasického načervenalého Rooibosu, tedy chutích od klasického earl greye po vanilroiboos kindsku. Nedávno prolomil ticho na čajové scéně nový zelený Rooibos a okamžitě se stal mezi milovníky čaje senzací. Navíc to vypadá, že nejinak tomu bude i právě teď i druhu Rooibos espresso.

Na rozdíl od mnoha jiných druhů čaje je zdrojem všech druhů Rooibosu pořád jeden a ten samý keř. Ten spadá do čeledi bobovitých, tedy aspalathus linearis, jinak také čajovník kapský. Celé spektrum variant čaje je díky tomu jen výsledkem různé metodiky sušení a zpracování čajového materiálu, nikoli rozdíly v rostlině, ze které je produkt (a také nápoj) připravován.

Protože je roiboos esteticky i chuťově čaji velmi, velmi blízký, napadlo přes asi sedmnácti lety vědce z Agricultural Research Council v Jižní Africe, zda by podobným způsobem nebylo možné vytvořit Rooibosu i zelenou variantu. A protože se jak myšlenka, tak i realizace setkaly s nadšeným přijetím, je možné si od roku 1995 vychutnat i autentický zelený roiboos. Kromě toho, že jeho chuť i aroma a vzhled připomínají velmi věrně právě zelený čaj, obsahuje také mnohem více antioxidantu či jiných prospěšných látek, než klasický Rooibos červené barvy.

Jak už bylo zmíněno výše, v případě každého zeleného roiboose jde o nápoj stejného původu odlišný jen zpracováním. Od klasického Rooibosu se liší absencí procesu fermentace, která normálně předchází samotnému sušení. Zelený Rooibos se suší rovnou – zabraňuje se tak oxidaci a bylinný materiál nepřichází o aktivní látky, které jsou jinak procesem fermentace znehodnoceny. Proto jich zelený roiboos obsahuje více.

Nakonec vznikne nápoj jemné chuti, který připomíná zelený čaj vůní i vzhledem – lístky samotné mají světle zelenou barvu.

Právě díky vynechání oxidace během procesu výroby zeleného Rooibosu se může nápoj pochlubit intenzivnějšími antioxidanty. Díky tomu se hovoří i o využití právě tohoto čaje v boji s rakovinou.

Teprve roku 2006, tedy o jedenáct let později, se jako horká novinka na trhu objevuje nefalšované a jedinečné roiboos espresso. Pokud hledáte další příjemnou chuť kávy či její povzbuzující účinky, ale současně se chcete vyhnout příjmu kofeinu, může tyto podmínky splnit při vašem výběru právě Rooibos espresso.

Navíc asi těžko najdeme zdravější alternativu pro ty, kteří chtějí pití kávy omezit (nebo s ním zcela přestat), a hledají něco jiného. Vzhledem k absenci kofeinu v čaji roiboos a naopak velké přítomnosti vitaminu C a dalších minerálů a přínosných látek lze roiboos espresso jen doporučit. Navíc ho můžete během dne vypít, kolik jen chcete.

Dokonce i váš osobní lékař vás s největší pravděpodobností v pití právě tohoto nápoje podpoří. Takových šest šálků Rooibosu je mnohými doktory považováno denně za ideální. Tato dávka totiž dovoluje naplno využít veškeré pozitivní dopady nápoje roiboos na lidský organismus.