Co je

Rooibos

Původ čaje rooibos

Ačkoli z hlediska botaniky nemá tento nápoj s čajem nic společného, asi se s ním setkáte jako s tzv. červeným čajem. To se ale těžko vysvětluje komukoli, když jeho krásně nasládlá vůně a červený nálev dokázaly v čajovém servisu přivést i jinak konzervativní Holanďany k tomu, aby ze svého černého čaje přesedlali během několika desítek let na rooibos. On sám s sebou nese podobné uspokojení, je krom jiného plný vitaminů, a pokud ho budete pravidelně pít, váš organismus vás bude milovat. Nejen to je důvod, proč je v mnoha oblastech jižní Afriky rooibos konzumován již více než tři století.

Pokud si uděláte procházku asi dvě stě kilometrů na sever od Kapského města, najdete půvabnou hornatou oblast jménem Cedarberg. Dodnes je tu fascinující příroda, což nemají na svědomí jen říčky a bystřiny, které protínají a křižují vrcholky místních hor. S trochou kliky tu narazíte ně pár zvířat, třeba i na levharta. Tahle oblast se stala častěji skloňovaným názvem po celém světě právě díky tomu, že odsud pochází jak kultura roiboosu, tak většina jeho světové sklizně. To všechno má na svědomí trocha sušených lístků keře, který se jmenuje čajovníkovec kapský. Aneb přírodo přírodo, kam chodíš na ty nápady.

Caderberg je totiž jedinou oblastí, kde se tento keř vyskytuje přirozeně. Její obyvatelé tak byli kdysi první, kdo jej poznali po všech stránkách, naučili se ho zpracovávat a objevili také blahodárné účinky nálevu z jehličkovitých lístků této rostliny. rooibos v podobě, v jaké ho známe dnes, je totiž staletí součástí místní lidové kultury, tradice, medicíny a často jsou mu připisovány až magické účinky.

Pokud byste se tu vyskytli tak před třemi sty lety (plus minus), narazili byste asi na stezkách skrze Cadelberg dosti často na skupinky jedinců se sekerami, které jsou zrovna na cestě k některému z keříků opředenému mnoha historkami. Jeho listy sklidí a zpracují podle tradiční a přesně stanovené metody. A je to právě důkladná fermentace drobných lístků, která je jednou z hlavních a nezbytných podmínek přípravy tohoto úžasného nápoje.

A byli to právě tito starousedlíci z dob minulých, od nichž se o červeném roiboosu dověděli první usedlíci holandské národnosti. Ti ho začali původně pít jen coby levnou místní náhražku vlastního černého čaje, jehož dovážení bylo velmi nákladné.

Pak přišel rok 1772 a oblast Caderberg navštívil také nadšený botanik jménem Carl Thunberg. Po návratu na půdu matičky Evropy se tu koná první přednáška na téma keříku a hlavně o horkém nápoji, který má tolik účinků, které mladého vědce zaujaly a který osobně okusil.

Rok 1904 je tak počátkem nové doby ve vývoji a historii roiboosu. Díky ní si pak šálek „červeného čaje“ můžeme vychutnat i v našich geografických podmínkách. A byl to zase imigrant ruské národnosti Benjamin Ginsberg, který si zřejmě jako zcela první uvědomil, jaký má tato nenápadná rostlina obrovský potenciál. Začal jej tedy ve velkém množství nakupovat přímo od starousedlíků, přímo u zdroje. Zde se roiboosu celé roky přezdívá Horský čaj. Přes Ginsbergovy, kteří byli sami důležitými obchodníky v čajovém průmyslu, se tak bylinná směs dostává do Evropy. Je milý fakt, že se jejich společnost věnuje tomuto podniku a šíření informací o roiboosu dodnes – tedy i více než sto let po prvním kontaktu.

Počátky průmyslového zpracování roiboosu datované do třicátých let dvacátého století, ale určitě jen tak neskončí. Byl to rok 1995, kdy světlo světa prvně spatřila zelená varianta „čaje“ rooibos a od roku 2006 je v nabídce také velmi příjemné rooibos hot chocolate. Kdoví, čím nás tato rostlinka ještě překvapí.