Co je

Rooibos

Jak uskladnit rooibos aby dlouho vydržel?

Chcete skladovat dobře čaj roiboos? Pak se vyhněte všem svým prvním nápadům, které nedají moc práce. Jsou to místa jako krabička na kamnech, sáček nad sporákem nebo studená a vlhká komora bez oken. Pokud chcete, aby si tento nápoj zachoval i po delší době svou pravou chuť a aroma, budete na to muset jít trochu jinak. Způsob skladování není letité tajemství, které se sděluje po obřadní iniciaci a zná ho jen čajový mistr. Nicméně je poteba držet se některých zásad. Vyhnete se díky tomu nepříjemným překvapením a nemusíte mít obavy, že krabička, za kterou jste utratili peníze, je cítit nikoli po roiboosu, ale po česneku nebo houbách, vedle kterých ležela.

Ačkoli rooibos není zcela přesně čaj, budou se rady na jeho skladování poměrně shodovat. To aspoň v případě, že se zeptáte skutečných milovníků čaje. Ať je to nápoj jakéhokoli druhu, stále se jedná o bylinný materiál, který potřebuje určité prostředí a sám o sobě s ním nějak pracuje a nějak se v něm chová. Roiboos navíc není jen kus kamene, který stačí pak jen otřít a můžete si ho opět vystavit na poličku. Pokud uděláte vážnou chybu, bude vhodný akorát tak do popelnice. Takže troška pozornosti věnovaná správnému místu a dalším podmínkám určitě stojí za to.

Za prvé se zamyslete nad jednouchou věcí: jak často rooibos pijete. Podle toho můžeme volit místo. Roiboos bude vždy časem oxidovat, ale není to záležitost dnů, ani jiného zběsilého tempa. Pokud si koupíte balení o několika desítkách sáčků, ale osm denně jich zmizí díky vašemu čajovému požitku, nemusíte si lámat hlavu nad tím, jestli jste krabičku nechali na chodbě, nebo v kuchyni.

V zásadě je podstatné to, aby se rooibos nacházel na suchém, nikoli ale příliš teplém místě. Měli bychom dbát na to, aby se vyhnul slunečním paprskům. Mějme také na paměti, že směs samotná je velmi dobrá v pohlcování okolních pachů. Takže pokud má vonět tak, jako v den nákupu, izolujme ho vzduchotěsně od jeho okolí.

Je smutným faktem, že jsou stále z nějakého důvodu rozšířené trendy, které se nám sice líbí a možná připadají i smysluplné, ale díky kterým následně nepijeme kvalitní rooibos (bez ohledu na kvalitu nákupu), ale břečku. Takovými trendy je skladování v papírovém sáčku sepnutém kancelářskou sponkou – nota bene nad sporákem, kde ho stále míjí pára a teplo z vaření. Stejně problematické je průhledná nádobka a bylinným materiálem na okenním parapetu. Za prvé do ní pravidelně pere napřímo sluníčko, za druhé je obvykle blízko topení, které směsi také neprospívá.

Když si sečteme tyto negativní vlivy a chyby ve skladování, vychází nám jako velmi vhodné místo například kombinace suché spíže a plechové dózy, krabičky nebo klidně něčeho skleněného, ale rozhodně s tmavého skla. V těchto podmínkách si může náš oblíbený rooibos lebedit bez problémů klidně třeba celý rok.

Ještě k těm pachům. Roiboos je z okolí velmi rád přijímá a ničemu se nebrání. Takže pokud ho chcete skladovat v nádobě, ve které byla předtím jiná směs nebo třeba káva, nezapomeňte na důkladnou vodní lázeň. Ale nikdy saponátem, prosím vás! Horká voda a pořádné vyschnutí jsou čistící prostředky zcela dostatečné.