Co je

Rooibos

Jak si připravit pití s rooibosem

Příprava dobrého čaje je umění, někdy i věda. A ani nejzapadlejší podnik v Kapském městě (třeba na předměstí) toto umění nezanedbává, pokud jde o přípravu rooibosu. Přesná dávka lístků proslulého jihoafrického keře pro slavný čaj, to není jen tak. Chce to cvik, zkušenost a praxi. Stejně jako doba louhování, která musí klapat na vteřinu přesně. To všechno kvůli správné chuti i aromatu. Až pak přijde ten moment, kdy se host může osvěžit douškem jiskřivě červené tekutiny, jejímuž kouzlu a tradici zasvětily život nejen provozovatelé podniků, ale i mnoho zemědělských rodin v okolí. Ale nemusíte být rodilý Afričan, abyste dokázali rooibos správně připravit. Stačí dodržet jen několik zásad a pravidel a dát tomu trochu cviku. Postup přípravy se nemění už stovky let.

Pokud chceme skutečně dbát na tradice spojené s tímto čajem, podáváme ho pokud možno opravdu silný, s mlékem a dostatečným množstvím cukru. Mlékem se nikdy nešetří a přinést někomu čaj jen s několika kapkami bílé tekutiny je v některých kruzích nejen faux pas, ale téměř zločin. Ovšem všeho moc škodí a zase nepodávejte mléko s čajem. Pokud začíná nápoj chutnat spíše po železe, přehnali jste to.

Rooibosu ani jeho přípravy se rozhodně nebojte. No co, maximálně to nebude k pití a vylejete to. Základní způsob přípravy je v podstatě velmi prostý. Jednu plnou lžičku nasypeme lehce do šálku a přelijeme vařící vodou. Louhovat ji necháme asi 3 – 5 minut. Nesmíme ale zapomenout jak šálek, tak i konvici během louhování překrýt. Je to jediný způsob, jak předejdeme úniku silic, které jsou právě zdrojem jedinečné chuti a aromatu v nálevu tohoto nápoje.

Na tomto místě stojí za zmínku, že rooibos na rozdíl od jiných nápojů a čajů neztrácí ani po uplynutí určité doby svoje kvality. Každá doba, po kterou ho budeme louhovat, nám vytvoří jedinečný nápoj. Záleží to tedy jen na našem osobním vkusu. Pokud toužíte po zemité chuti a tmavé barvě, louhujte klidně až do plného vychladnutí nálevu. Nemusíte se ani bát, že by nápoj zhořkl tak, že byste si na něm již nepochutnali. To je možné jinde, ale rozhodně ne u rooibosu.

Jestli někde narazíte na zápisy vzpomínek skutečných vyznavačů rooibosu, případně na ně narazíte naživo v africké domovině, určitě dojde na podrobné líčení mnoha možností přípravy tohoto tradičního nápoje. Co způsob, to odlišná vůně, chuť a tím pádem i požitek z nápoje samotného.

Tímto způsobem můžeme narazit i na zdánlivou maličkost, díky které chutná jihoafrický rooibos obvykle trochu jinak, než jak to známe u nás doma. Součástí opravdu tradiční přípravy nápoje je nikoli jednoduché přelití horkou vodou v šálku, ale normální vaření na plotně za stálého a pečlivého míchání. Na rozdíl od vody v šálku, která se postupně ochlazuje, na sporáku se celá směs skutečně důkladně prohřeje, takže v nálevu jsou pak opravdu všechny látky, , které tam být mají a nejsou tam jen částečně. Takový rooibos pak chutná opravdu tak, jak má.